DESATORO NOČNÉHO BEHU – bezpečnosť na prvom mieste

Bol si v detstve súčasťou nočných pochodov a hier? Aj ty si na to do dnešného dňa pamätáš? To bolo vzrúšo, čo…? Možno práve pre tieto spomienky mám rád nočný beh. Mám ho dokonca radšej ako ten denný… Čas v noci mi plynie rýchlejšie, cítim sa viac koncentrovaný a menej sa potkýnam ako cez deň. Ak mám dobrú „lampu“, je to naozaj výnimočný zážitok, ktorý doprajem každému.

Mnohí bežci, ktorí ešte nočný beh neskúsili, majú voči nemu viacero neopodstatnených predsudkov. V prvom rade je dôležité vedieť, že nočný beh nie je nebezpečný. Veď aj my sme len zvery, ktoré v noci zbystria pozornosť, počujú zvuky jasnejšie a ostrejšie. Máme rozšírené zrenice a vyššie dvíhame nohy ako cez deň. Každý z nás bežcov by mal dodržať niekoľko základných pravidiel a pristúpiť k nočnému behu maximálne zodpovedne.

Tu je moje bezpečnostné desatoro, ktoré som v minulosti pripravil ako recept pre účastníkov nočnej fázy STEFANIK TRAIL. Desatoro samozrejme platí aj pre iné nočné behy… Tak, možno sa niekomu zíde.

Skúsenosť – je dôležité aby bežci, ktorí sa rozhodnú pretekať v nočných fázach STEFANIK TRAIL a ďalších podobných pretekoch, strávili hodiny trénovaním v lesnom teréne v noci a osvojili si špecifiká spojené s touto pre mnohých novou výzvou.

Kvalitná čelovka – investovať do kvalitného a spoľahlivého sprieVODCU nočným behom sa oplatí. Základným výberovým kritériom by mal byť výkon čelovky a rozhodne neodporúčam na trailový beh používať baterku so svietivosťou menej ako 100 lumenov. Čelovka musí vydržať spoľahlivo svietiť po celú nočnú dobu behu a nezradiť bežca v najnevhodnejšiu chvíľu.

Úsporné svetlo – špičkové čelovky, špeciálne vyrobené a programované pre trailový beh v noci, dostali do základnej výbavy takzvané „reaktívne svetlo“. Dokonca dnes sa už dajú nastaviť ich špecifické parametre pomocou aplikácie stiahnutej do mobilu bežca. Viaceré čelovky PETZL vyššej rady, ktoré používam, majú v sebe zabudovaný svetelný senzor, ktorý prijíma informácie o tom ako je bezprostredné okolie bežca viditeľné, osvetlené, respektíve tmavé. Tieto podmienky sú okamžite vyhodnocované a svetlo čelovky na ne ihneď reaguje. V praxi to znamená, že ak sa bežec pozerá do diaľky v tme, čelovka svieti jasnejšie. Naopak, ak bežec pozrie do mapy alebo sa začne brieždiť, intenzita svetla sa tomu úplne prispôsobí. Šetrí sa tým nie len baterka v čelovke, ale PETZL čelovky s reaktívnym svetlom chránia aj unavené oči bežca pred poškodením.

Šírka a jas svetla sú dôležitejšie ako jeho maximálna dĺžka – maximálna šírka jasne a súvisle osvieteného priestoru v blízkosti bežca je pre beh v teréne omnoho dôležitejšia ako samotný dosvit lúča baterky pri svetelnom móde „kužeľ“. Plynulo a doširoka rozliate svetlo pred bežcom v širokom uhle je hlavne pri dlhých celonočných behoch príjemnejšie a zdravšie ako ostro ohraničený, pred očami skackajúci kužel svetla. Bežcovi skrátka z nevhodnej čelovky po 4 hodinách poklusu nepreskočí :).

Náhradné baterky, náhradná čelovka, dobíjačka – vždy je treba mať pri sebe náhradné monočlánky alebo náhradnú čelovku na výmenu. Dnes už mám okrem čelovky aj nabíjacie GARMIN hodinky, občas iPod, mobilný telefón. Počas dlhých pretekov a výletov, potrebujú tieto vecičky dobiť šťavu. Nosím si preto v bežeckom vaku aj dobíjačku napájateľnú na zariadenia cez USB kábel. Svetlo pri nočnom behu je to najdôležitejšie. Treba mať teda v prípade zlyhania hlavnej čelovky, pripravený „plán B“.

Čítanie terénu – práve nadobudnutím skúseností s behom v teréne bežec zistí, že sa terén musí naučiť čítať inak ako v denných podmienkach. Ak na prekážky pred sebou nesvieti druhým lúčom z iného uhlu, je veľmi pravdepodobné, že s bežnou čelovkou umiestnenou nad očami v smere dopadu zraku na prekážku neuvidí tieň prekážky. Je teda ťažšie odhadnúť veľkosť, výšku a vzdialenosť prekážky. To všetko sú veľmi dôležité informácie, ktoré bežec potrebuje a podľa ktorých v zlomku sekundy zvolí spôsob ako bežať.

Druhé svetlo, iný uhol – druhé svetlo v ruke, na páse, či hrudi svietiace súčasne s čelovkou vytvorí 3D efekt pri sledovaní prekážok. Samozrejme, aj tento štýl nočného behu a osvetlenia predmetov treba natrénovať. Pohyb tela a teda aj baterky v ruke môže byť vďaka členitému terénu každú chvíľu iný. Aj preto sa bežec musí naučiť rýchlo vyhodnocovať vytvorený 3D obraz vznikajúci pred ním a prispôsobiť mu štýl a rýchlosť akou napreduje.

Vodotesnosť  čelovky – Murphyho zákony stále platia. Na trati začne pršať alebo si pri oddychu bežec nevšimne mláku, do ktorej si ruksak s čelovkou namočí, alebo jednoducho do nejakej mláky pri pošmyknutí „zahučí“ dole nosom/čelovkou. Preto by hlavná aj náhradná čelovka mali byť vode odolné, respektíve vodotesné. Tak schválne, vieš, či tvoja čelovka je vode odolná?

MUSICA RUNICA: Slumdog Millionaire Soundtrack – Mausam & Escape

Reflexné prvky, prídavné svetlo – bežec musí byť pri nočnom behu maximálne viditeľníý. Ideálnym riešením je na tele pripevnené ešte nejaké prídavné svetlo alebo na odeve/vaku pripevnené výrazné reflexné prvky, ktoré zvýšia bežcovú viditeľnosť a bezpečnosť.

Rolnička / píšťalka / spev – nech je ťa počuť! Spievaj, zvoň alebo si občas zapískaj/zatlieskaj. Píšťalka je často na pretekoch povinnou výbavou aj pre prípad zranenia a privolania pomoci ak je už klasické volanie o pomoc niekde mimo lesný chodník vysilujúce. Tieto použité prostriedky tiež preventívne plašia a odrádzajú od stretnutia všetko malé aj väčšie v tvojom okolí. Je tiež veľký predpoklad, že počas pretekov plašenie za teba vykonajú tí rýchlejší bežci pred tebou. Pridaj sa k nim a tiež daj zverine a poľovníkom naokolo o sebe vedieť.

BONUSOVKA – k desatoru ešte dodám, že pri všetkých tých behoch nocou „ozlomkrk“ sa v lese, na čistinke, alebo na hrebeni hôr treba občas zastaviť, stíšiť hlas a kroky, svetlo vypnúť, zahľadieť sa na hviezdnu oblohu a započúvať sa do šumu lesa a trávy… Panečku, to je potom pocit! Na ten noční bežci ešte vždy dlho spománajú :).

Doplnené po trefnom komentári Martina K.. Martin trefne pripomenul, že by sa do tohto blogu hodila ešte termofólia. A má pravdu. Posledný bod z desatoro tému trochu otvoril mimo „svetlo“ a tak sa ponúka spomenúť aj celoročne veľmi dôležitú termofóliu. Tá sa rozhodne hodí na „emergency“ situácie nie len v zime, alebo v noci, ale aj cez deň a aj v lete. Telo, unevené z dlhého behu“ sa po zranení môže veľmi rýchlo zachladiť a bežec podchladiť. Drglovaniu zubov a povinným výbavám (ultra)bežcov na podujatiach budem venovať v budúcnosti minimálne jeden blog :).  Vďaka, Martin!

 

Vďaka za fotky Michalovi Kostkovi a Petrovi Verčekovi

 

2 komentáre k “DESATORO NOČNÉHO BEHU – bezpečnosť na prvom mieste”

  1. Pridal by som Termofóliu. Skoro z osobnej skúsenosti viem, keď som utekal po auto aby som sa vrátil do lesa po kolegu s vyplneným členkom. Bolo okolo 0 st a keď som po neho prišiel za cca 35min tak sa už dosť nekontrolovane triasol od zimy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *