Recenzia bežeckých topánok INOV-8 X-TALON 260 ULTRA

Táto zima naozaj testovaniu zimných modelov bežeckých topánok praje. V tejto recenzii sa budem venovať hlavne novinke INOV-8 X-TALON 260 ULTRA. Z Praktických dôvodov spomeniem aj ich predchodkyne, INOV-8 X-CLAW 275.

AKO TO BUDE TERAZ AJ NABUDÚCE

Upozornenie: Táto recenzia ako každá ďalšia je a bude subjektívnym odrazom vlastných skúseností, ktoré vychádzajú z limitov a možností mojej vlastnej nohy a chodidla. Špecifikom mojej nohy sú: neutrálne postavenie, väčšinou došľap na stred chodidla, vysoká klenba. Chodidlo mám voči dĺžke (civilná veľkosť topánky je 41,5 – 42) relatívne široké (bežecké topánky väčšinou číslo 43). Obľúbené bežecké topánky z minulosti sú INOV-8 TrailRoc 255 (starý model – Transvulcania La Palma, STEFANIK TRAIL, UltraLanovka), INOV-8 Trail Talon 275 (OROBIE UT, UTMB), NIKE Zoom Wilhorse 3 (Lavaredo UT, Western States, HAJAR 100, PUT, Letecká 100,…), INOV-8 X-CLAW 275 (KROKY NA HRANE), MONTRAIL FluidFlex I. (Beskydská 7, Lazová 100).

MUSICA RUNICA: Oasis – Wonderwall

VSTUPNÉ ROZHODNUTIE

V polovici októbra minulého roku som sa rozhodol investovať do nových topánok do snehu a blata. Chcel som topánku na dlhšie trate. Rozhodol som sa pre nový model topánok INOV-8 X-TALON 260 ULTRA. Plánoval som v nich bežať ultra trail LEMKOWYNA. Ten som absolvoval pred rokom. Môj beh mi vtedy pripomínal kĺzanie sa po margaríne (bežal som v INOV-8 TrailTalon 275). Pôvodne som si chcel zvonu kúpiť topánky INOV-8 X-CLAW 275. Som s nimi už dva roky nadmieru spokojný. X-CLAWy sú relatívne široké (také presne potrebujem), ale na druhej strane mi znamenite držia nohu pevne v priehlavkovej časti. Netlačia a neodierajú ma. To sa hodí najmä pri trénovaní zbehov a pri agresívnejšom behu technickým terénom. V blate držia vďaka podrážke s 8 mm štuplami ako prikované.

Navštívil som Petra a Silviu v predajni RunningPro. Ako na potvoru moje osvedčené X-CLAW 275ky nemali v mojej veľkosti. Peter Mozsnyak ma „zlomil“ na ich následníčky, X-TALON 260 ULTRA.

PRVÝ DOJEM

Prvá zmena oproti predchádzajúcemi modelu bol pocit ešte širšej topánky. Podrážka na rovnakej veľkosti bola rovnako široká. Pocit väčšej voľnosti bol asi dosiahnutý trochu voľnejším zvrškom. Už na prvý pohľad bolo vidieť, že oproti X-CLAWom tieto nové X-TALON ULTRA nemajú pevným plastom vystuženú špičku. To mi vôbec neprekáža. Už na starých INOV-8 TrailRoc 255 som zistil, že mi ochranný hrubší flexibilný nástrek na špici dokonale stačí. Špička X-TALON ULTRA je teda dokonalou a pre mňa dostačujúcou ochranou pre zakopnutie napriek tomu, že nie je z pevného plastu. Vždy som tvrdil, že čím menej sa INOV-8 hrá s farbami, tým viac času a financií investuje do vývoja kvality. Myslím, že tieto zdanlivo „nudno-nenápadno-čierne“ depešácke cipele to stopercentne potvrdzujú.

PODRÁŽKA

Tá je prevzatá od predchodcu a niet jej čo vyčítať. Naopak. V minulosti ma veľa ľudí varovalo, že sa až 8 mm vysoké agresívne štuple budú veľmi rýchlo odierať. Relatívne rýchlo deriem všetky podrážky, ale na tejto topánke sa mi varovania mojich známych vôbec nepotvrdili. INOV-8 topánky som si už pred rokmi obľúbil hlavne kvôli ich šírke (staré úzke X-TALONY som nenosil) a kvôli skvelému gripu na väčšine ich modelov. V tomto smere niet čo tejto značke vyčítať. Fakt len ťažko hľadám modely a značky, ktoré by sa im v kvalite podrážok skutočne vyrovnali. Dlhodobo známy systém META-FLEX, ktorý spôsobuje, že bota v špičke INOV-8iek sa ľahšie ohýba, je naozaj základným kameňom DNA tejto pôvodne britskej rodinnej, no dnes už japonskej nadnárodnej značky bežeckých topánok.

MEDZIPODRÁŽKA

Keď prišli na trh X-CLAW 275, povedal som si, že konečne INOV-8 spojil v jednej topánke ich povestnú kvalitu agresívnych podrážok s vyššou ochranou chodidla. Som veľmi rád, že sa na tom pri novom modeli X-TALON 260 ULTRA nič nemenilo. Je to naozaj ultra topánka na behy za hranicu 100 kilometrov. Zvlášť ak bežec vie, že preteky budu blatité alebo v mokrom či hlbokom snehu. Dlhodobo mi vyhovuje drop (výškový rozdiel medzi pätou a špičkou) 8 mm. Po dlhších tréningoch a pretekoch ma vďaka nemu nebolia achillovky. Vložky v týchto topánkach sú ako u staršieho, tak u novšieho modelu tiež relatívne vysoké a mäkké a tak v nich mám nohu naozaj uloženú veľmi komfortne.

ZVRŠOK

Myslím si, že pri oboch modeloch je základným stavebným materálom zvršku tzv. „balistický nylon s vodeodolným záterom“. Prosím, nechcite odomňa laboratórne výstupy, alebo recitáciu definície každej boty z oficiálnych stránok. To už by som bol „palgiátor“ a to sa dnes veru nenosí. Môj pohľad je prevažne amatérsky, čisto subjektívny a keďže poznám fúru bežcov, viem že to presne nepomenúva nikto. Ľudia chcú v zásade len vedieť, ako sa to v reále chová na nohe a či sa to nekazí…:) Podľa mňa je to super matroš. Prečo? V prvom rade to nie je goráč, ktorý síce v topánke sľubuje sucho, no oveľa menej dýcha a tak má bežec v zime po 2-3 hodinách behu v bote mokro z vlastného potu a poriadnu zimu ak nemá práve obuté vlnené ponožky. Goráč je mne osobne na dlhé poldňové víkendové behy, alebo preteky typu Kysucká 100ka, na nič. Naopak, zvršok X-TALON 260 ULTRA je dostatočne ohybný, netlačí, dýcha a je veľmi málo priepustný zvonku do vnútra. V decembri minulého roku som v tých botách bežal svoje posledné tohoročné ultra, Winter Trail Malopolska (65 km). Boli naozaj spoľahlivé ako v hlbokom snehu, tak aj na poloblatitom teréne v Poľsku v októbri na LEMKOWYNE. Napriek tomu, že sa tá vrchná látka na niektorých miestach, ktoré sa pri ohnutí topánky navzájom dotýkajú, mierne derie, nikdy sa nestalo, žeby to bolo na úkor kvality zvršku a už vôbec to neznamenalo, že by sa mal zvršok prederavieť skrz…

VIAZANIE A ŠNÚRKY

Zažil som pre moju nohu s vysokým priehlavkom „nešťastné“ viazanie na topánkach INOV8 TerraClaw 250. Vôbec mi nesedelo a pri behu za hranicou 30 km sa mi vždy začali robiť krvavé odery a pľuzgiere pod jazykom, resp. na mieste kde sa viazanie spájalo so špičkou. Veľmi bolestivé napríklad pri projekte 12CH, Lavaredo Ultra Trail aj Letecká 100. Nič podobné som pri X-CLAW 275 a pri ich mladších sestrách X-TALON 260 ULTRA nezažil. Vlastne som to nezažil pri žiadnej inej topánke INOV-8 alebo pri inej značke. Subjektívne hodnotím viazanie na „ixtalónkach“ ako o niečo „voľnejšie“. Je to asi dané tým, že v týchto topánkach sú iné šnúrky. Sú okrúhle a mám pocit akoby sa mali každú chvíľu rozviazať, ale je to len pocit. Ja si aj tak šnúrky viažem vždy „dvojitou mašličkou“ aby som sa po prvom zaviazaní už o ne nemusel starať. Musím povedať, že viazanie pri X-CLAW 275 mi pripadalo lepšie. Ale možno to je spôsobené aj tým, že celkovo strih toho zvršku v priehlavkovej časti bol z môjho pohľadu priliehavejši, taký „agilnejši“. Pocit volnejšieho priehlavku som ale na druhej strane privítal. Môj nákupný zámer pri modeli  X-TALON 260 ULTRA boli behy okolo 40 km a viac a behy, pri ktorých je treba pre veľkú zimu a sneh obúvať hrubú vlnenú ponožku. Je pravda, že pri výbere veľkosti som sa rozhodoval medzi veľkosťami 42,5 a 43. Zvolil som väčšiu variantu a pre väčšinu behov som urobil to správne rozhodnutie.

VAROVANIE

Je treba o oboch modeloch X-CLAW 275 a X-TALON 260 ULTRA podotknúť, že vstup do topánky, ktorý má držať pätu pevne v topánke aj keď už mlaskáme v hlbokom blate, je vytvorený tak, aby našu nohu skutočne pevne držal a nedochádzalo k vyzúvaniu. Niektorí bežci (mňa sa táto situácia našťastie netýka) si trochu sťažujú, že tieto dva typy topánok sú v časti pod členkom privysoké a tak im spôsobujú oder na spodnej časti členku. Na to si teda určite dajte pozor už v predajni ak ich pôjdete vyskúšať. Každý z nás má totiž členky umiestnené inak, tak pozor na to. Moja skúsenosť je, že o tom dobrí predajcovia vedia a potenciálnych zákazníkov na to pri skúšaní upozornia. Upozornil ma na to proaktívne aj Peter Mozsnyak v RunningPro aj Michal Dobiáš v Trailpointe. Je tu ešte jedna vec, ktorú zatiaľ neviem rozlúsknuť. Pri novej topánke X-TALON 260 ULTRA sa mi stalo, že vrchný okraj ľavej topánky, ktorý má držať pätu na svojom mieste a zároveň chrániť achillovku pred oderom mi práve oder spôsobuje. A to aj cez ponožku a v mokrom snehu aj cez hrubú ponožku. Je zvláštne, že pri prvom ultra, ktoré so mnou absolvovali (LEMKOWYNA ULTRA TRAIL, 90 km) som vôbec nič negatívne nepocítil.

Problémy s oderom sa objavili až s príchodom snehu. Na Malopolskej tesne pred Vianocami to v hlbokom snehu haprovalo a na tréningoch nad 20 km sa to opakovalo. Musím zistiť, čo tomu je. Mám teóriu, že by to mohlo byť nesprávne viazanie, ktoré by stačilo upraviť, aby noha v tej päte držala ešte pevnejšie a nehýbala sa. To by bola tá dobrá správa. Mám ale podozrenie, že som si v prípade týchto voľnejších topánok mal vziať pri kúpe o pol čísla kratšiu verziu (42,5). Ja mám ale vždy strach (ten vychádza z doterajších skúseností), že si pri menších topánkach rýchlo obrúsim predné prsty na zbehoch, konkrétne malíčky a presteníky. Tie sa mi z menších topánok vždy „tlačia von po bokoch :). Čo rozhodlo o tom, že som si zobral 43ky? Chcel som tieto topánky určite na dlhšie trate a hlavne na zimnú sezónu a tak som pri výbere rátal s hrubšou ponožkou a po čase opuchnutejšou nohou, ktoré mali topánku dokonale vyplniť 🙂

RIEŠENIE

Neviem dnes stále s istotou povedať, či je to len nešťastná náhoda, že ľavá topánka X-TALON 260 ULTRA je vyrobená inak ako všetky moje doterajšie ľavé topánky… Dosiaľ ma tento problém nikdy nepostretol. Na reklamáciu to rozhodne nie je. Pravá noha je v bote ako v bavlnke. Na prvý, aj druhý, aj tretí pohľad tej ľavej nič nie je. Budem teda skúšať nové spôsoby viazania, striedať pevnejšie s voľnejším. Budem striedať ponožky rôznej hrúbky a striedať podmienky, v ktorých budem behať. Ak túto záhadu nevyriešim, ostáva posledné riešenie, zaradiť do svojej bežeckej výbavy náplaste, ktoré predchádzajú pľuzgierom alebo ich priamo hoja a zmenšujú akútnu bolesť.

NA ZÁVER

Ak ste čakali sofistikované analýzy, asi som vás sklamal. Prísľuby a superlatívy nechám na výrobcu, prípadne predajcov. Vždy budem písať o tom, čo ma v reálnom tréningu zaujalo, nadchlo, čo zlyhalo a s čím sa borím a hodlám to v blízkej budúcnosti vyriešiť. Nie som za recenzie platený. Zverejňujem ich na svojom blogu, nie v časopise, alebo na stránke predajcu/značky… Považujte každú moju budúcu recenziu nie ako finálny verdikt, ale ako začiatok diskusie. Skúsenosť mi totiž hovorí, že mnohé časti výbavy si ma získali častokrát až postupne a naopak, niektoré časti výbavy som vyradil buď preto, lebo som našiel niečo užitočnejšie, alebo som ich nakoniec zmenou tréningu, alebo prístupu k behu úplne vyradil. To je život a život je neustála zmena. A pozor, teraz to najdôležitejšie… Tak ako má každý z nás iný nos alebo ústa, máme iné nohy, iné prsty na nich a inak rastené kosti, šľachy, kĺby… Zatiaľ čo nos a ústa si zväčša neodievame, na nohy dávame stále niečo, čo nám reklama často ponúka ako konečne to pravé orechové… Každý normálny človek však chápe, že naše nohy sa nedajú do nového modelu super topánok nijak zastrúhať alebo rozvaľkať. Preto majú a budú mať recenzie od rôznych bežcov vždy svoj zmysel.

ZHRNUTIE

Topánka INOV-8 X-TALON 260 ULTRA je v mojich očiach jednou z najlepších tréningových topánok pre blato a sneh aké som kedy na nohách mal. A to aj napriek tomu, že si zatiaľ kvôli nej musím „flastrovať“ ľavú achillovku. Jej podrážka v blatitých a zasnežených terénoch len ťažko hľadá konkurenciu a štuple sa ľahko nederú ani na tvrdších povrchoch. Zvršok bude vyhovovať hlavne ľuďom so širšou nohou, prípadne s vysokou klenbou a priehlavkom. Ak si ju vyberiete na tréningy do 30 kilometrov, doporučujem zobrať si menšie číslo ak váhate medzi veľkosťami. Stále ale musí platiť, že aj v tej kratšej topánke musíte mať dostatočný voľný priestor pred vašimi prstami. Bol by hriech s touto agresívnou podrážkou, ktorá na mokrom a blatitom povrchu drží ako prikovaná, nebehať a netrénovať rýchle a dlhé zbehy. Pozor na polohu vášho členku, ten ak sa už na predajni dotýka hornej hrany vstupu topánky môže pri behoch a najmä dlhých behoch bolieť. V predajni sa pri skúšaní presvedčte, že po zaviazaní (vyskúšajte viacero metód) máte pätu naozaj pevne na svojom mieste a v rôznych náklonoch a pri kráčaní vám „nelieta“. Ak by ste sa náhodou stretli po kúpe s problémom, aký som opísal ja, hľadajte spôsob ako ho eliminovať a nelámte palicu nad touto nenápadnou „čiernou dámou“. Myslím, že napriek úvodným zádrhelom pri zoznamovaní (mám v nej nabehaných asi 200 km) nás to spolu bude baviť ešte veľmi dlho. A čo INOV-8 X-CLAW 275? O nich budem písať nabudúce. Myslím, že v tom čase už budem mať v skrini kúpené v zásobe aspoň ďalšie dva páry, pretože ten model už asi končí a ja som sa doň doslova zamiloval :).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *